Technikum Agrobiznesu

TECHNIKUM AGROBIZNESU

 jedyny w mieście i okolicy

 

Technik agrobiznesu jest specjalistą w zakresie organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Osoba wykształcona w tym kierunku potrafi realizować czynności związane z produkcją rolną, organizowaniem dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocją i reklamą, oceną jakości i opłacalności tych produktów, doboru właściwego sprzętu i materiałów eksploatacyjnych. Technik agrobiznesu posiada wiedzę i umiejętności z pogranicza wielu dziedzin – ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów i rachunkowości, czy prawa.

Kwalifikacje:

ROL.04- Prowadzenie produkcji rolniczej.

ROL.05- Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik agrobiznesu jest przygotowanie do projektowania, organizowania i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie.

Absolwent technikum agrobiznesu będzie potrafił: ocenić opłacalność uruchamiania produkcji rolno – spożywczej, jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych i środków do produkcji rolnej; analizować oraz oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjna handlową i finansową firmy; sporządzać podstawową dokumentację związaną z działalnością firmy; dzięki znajomości zagadnień przyrodniczych zajmować się doborem rasy i typu użytkowego zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków; promować produkty i usługi oraz kształtować wizerunek firmy, kierować zespołami współpracowników w ramach dystrybucji towarów i usług jak również zawierać i określać warunki umów handlowych.

W  TRAKCIE  NAUKI BĘDZIESZ REALIZOWAŁ :

  • Przedmioty w kształceniu zawodowym – teoretycznym:

działalność gospodarcza w agrobiznesie, bezpieczeństwo i higiena pracy, język obcy w agrobiznesie, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, technika w rolnictwie, przetwórstwo żywności, rachunkowość i rozliczenia podatkowe.

  • Przedmioty w kształceniu zawodowym – praktycznym:

produkcja rolnicza, prowadzenie przetwórstwa spożywczego, organizacja przedsiębiorstwa agrobizesowego, praktyki zawodowe.

Tu zdobędziesz umiejętności:

– tworzenia i zarządzania małą firmą,
– prowadzenia księgowości,
– zarządzania marketingowego,
– prowadzenia sekretariatu (biura),
– obsługi komputera i maszyn biurowych,
– konstruowania biznes planu,
– posługiwania się językiem obcym w agrobiznesie,
– prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zakładu przetwórczego,
– absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze umożliwiające pozyskanie środków unijnych.

Przyszli absolwenci są przygotowywani do pracy, np. w firmach przetwórstwa rolno- spożywczego, handlowych w branży rolniczej i usługowo- turystycznych. Mogą prowadzić także własną działalność gospodarczą, np. otwierając firmy lub prowadząc własne gospodarstwa agroturystyczne, czy też własną produkcję rolną, ubiegając się o fundusze strukturalne UE.


Rządowy program „Dobry Start”

Wpisy tematycznie

Archiwa

Strona archiwalna

Październik 2020
P W Ś C P S N
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031