Technikum Hotelarstwa
TECHNIKUM HOTELARSTWA
jedyne w mieście i okolicy
Technik Hotelarstwa 422402
- Technik Hotelarstwa to zawód uniwersalny i zdecydowanie dobrze rokujący. W kraju i za granicą wciąż powstają nowe hotele, a nawet całe ich sieci. Doskonale rozwijają się również małe firmy rodzinne – pensjonaty, motele czy zajazdy. Praca w tej branży daje ogromne możliwości rozwoju i spełnienia zawodowego. Hotelarstwo
w najwęższym znaczeniu to świadczenie i sprzedaż usług hotelarskich. Hotelarz to zawód cieszący się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy skierowany dla osób lubiących pracę z ludźmi, otwartych i komunikatywnych.
- Informacja dodatkowe – Szkoła posiada Certyfikat Szkoły Przedsiębiorczości.
- Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
- Kwalifikacja 1: 12. Planowanie i realizacja usług w recepcji
- Kwalifikacja 2: TG.13.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Sylwetka absolwenta
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych;
- a) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich
- b) rezerwowania usług hotelarskich;
- c) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- d) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- e) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- f) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
- Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie w:
- hotelach, motelach i pensjonatach
- ośrodkach wypoczynkowych i zakładach uzdrowiskowych
- biurach i agencjach turystycznych
- branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
- sektorowej administracji państwowej i samorządowej
- restauracjach, kafeteriach itp.
- Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła posiada następujące pracownie:
- pracownię hotelarską, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
- a) recepcja hotelowa, wyposażona w: ladę recepcyjną, dwa komputery (połączone sieciowo) z oprogramowaniem do obsługi gości, drukarkę fiskalną, czytnik kart płatniczych, aparat telefoniczny, faks, sejf depozytowy,
- b) jednostka mieszkalna, wyposażona w: łóżko, pościel, bieliznę pościelową, szafę lub wnękę z wieszakami, stolik nocny lub szafkę, krzesło, biurko, radio, lustro, bagażnik, wieszak na wierzchnią odzież, zestaw ręczników i wyposażenie dodatkowe (igielnik, torbę na bieliznę, środki higieniczne, zestaw kosmetyków hotelowych, elementy dekoracyjne, materiały informacyjno-reklamowe) oraz węzeł higieniczno-sanitarny, wyposażony w: umywalkę z półką lub blatem i oświetleniem, lustro, wannę lub kabinę
z natryskiem, WC, pojemnik na śmieci;
- pracownię obsługi, w której powinny być zorganizowane stanowiska komputerowe dla uczniów (jedno stanowisko dla jednego ucznia) z dostępem do Internetu, z drukarką sieciową i ze skanerem oraz z oprogramowaniem do obsługi gości oraz drukarkę sieciową i skaner; plansze, przezrocza i filmy dydaktyczne dotyczące rodzajów, kategorii i struktury organizacyjnej obiektów hotelarskich oraz usług hotelarskich, regulaminy hotelowe, cenniki usług, rozkłady jazdy przewoźników autobusowych, kolejowych, lotniczych, promowych, katalogi biur podróży, przewodniki i informatory, mapy i atlasy, oferty firm świadczących usługi dla zakładów hotelarskich, formularze i wzory dokumentów
- pracownię przygotowania i ekspedycji śniadań, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
- a) stanowiska mycia rąk (jedno stanowisko dla dziesięciu uczniów), wyposażone w: umywalkę z instalacją zimnej i ciepłej wody, dozownik do mydła, środki do dezynfekcji, ręczniki papierowe,
- b) stanowiska obsługi gości (jedno stanowisko dla trzech uczniów), wyposażone w: stoły i krzesła, pomocniki kelnerskie, bieliznę i zastawę stołową, tace i drobny sprzęt kelnerski oraz elementy do dekoracji stołów,
- c) stanowiska sporządzania śniadań i napojów (jedno stanowisko dla trzech uczniów), wyposażone w: ekspres do kawy i herbaty, naczynia i drobny sprzęt kuchenny, stół stalowy lub blat roboczy, zlewozmywak dwukomorowy z instalacją ciepłej i zimnej wody.