Technikum Hotelarstwa

TECHNIKUM HOTELARSTWA 

jedyne w mieście i okolicy

Technik Hotelarstwa 422402 

  1. Technik Hotelarstwa to zawód uniwersalny i zdecydowanie dobrze rokujący. W kraju i za granicą wciąż powstają nowe hotele, a nawet całe ich sieci. Doskonale rozwijają się również małe firmy rodzinne – pensjonaty, motele czy zajazdy. Praca               w tej branży daje ogromne możliwości rozwoju i spełnienia zawodowego. Hotelarstwo
    w najwęższym znaczeniu to świadczenie i sprzedaż usług hotelarskich. Hotelarz to zawód cieszący się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy skierowany dla osób lubiących pracę z ludźmi, otwartych i komunikatywnych.
  1. Informacja dodatkowe – Szkoła posiada Certyfikat Szkoły Przedsiębiorczości. 
  1. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
    1. Kwalifikacja 1: 12. Planowanie i realizacja usług w recepcji
    2. Kwalifikacja 2: TG.13.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie 
  1. Sylwetka absolwenta

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych;

  1. a) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich
  2. b) rezerwowania usług hotelarskich;
  3. c) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  4. d) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  5. e) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  6. f) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
  1. Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie w:
    1. hotelach, motelach i pensjonatach
    2. ośrodkach wypoczynkowych i zakładach uzdrowiskowych
    3. biurach i agencjach turystycznych
    4. branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
    5. sektorowej administracji państwowej i samorządowej
    6. restauracjach, kafeteriach itp.
  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Szkoła  posiada  następujące pracownie:

  • pracownię hotelarską, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
  1. a) recepcja hotelowa, wyposażona w: ladę recepcyjną, dwa komputery (połączone sieciowo) z oprogramowaniem do obsługi gości, drukarkę fiskalną, czytnik kart płatniczych, aparat telefoniczny, faks, sejf depozytowy,
  2. b) jednostka mieszkalna, wyposażona w: łóżko, pościel, bieliznę pościelową, szafę lub wnękę z wieszakami, stolik nocny lub szafkę, krzesło, biurko, radio, lustro, bagażnik, wieszak na wierzchnią odzież, zestaw ręczników i wyposażenie dodatkowe (igielnik, torbę na bieliznę, środki higieniczne, zestaw kosmetyków hotelowych, elementy dekoracyjne, materiały informacyjno-reklamowe) oraz węzeł higieniczno-sanitarny, wyposażony w: umywalkę z półką lub blatem i oświetleniem, lustro, wannę lub kabinę
    z natryskiem, WC, pojemnik na śmieci;
  • pracownię obsługi, w której powinny być zorganizowane stanowiska komputerowe dla uczniów (jedno stanowisko dla jednego ucznia) z dostępem do Internetu, z drukarką sieciową i ze skanerem oraz z oprogramowaniem do obsługi gości oraz drukarkę sieciową i skaner; plansze, przezrocza i filmy dydaktyczne dotyczące rodzajów, kategorii i struktury organizacyjnej obiektów hotelarskich oraz usług hotelarskich, regulaminy hotelowe, cenniki usług, rozkłady jazdy przewoźników autobusowych, kolejowych, lotniczych, promowych, katalogi biur podróży, przewodniki i informatory, mapy i atlasy, oferty firm świadczących usługi dla zakładów hotelarskich, formularze i wzory dokumentów
  • pracownię przygotowania i ekspedycji śniadań, w której powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
  1. a) stanowiska mycia rąk (jedno stanowisko dla dziesięciu uczniów), wyposażone w: umywalkę z instalacją zimnej i ciepłej wody, dozownik do mydła, środki do dezynfekcji, ręczniki papierowe,
  2. b) stanowiska obsługi gości (jedno stanowisko dla trzech uczniów), wyposażone w: stoły i krzesła, pomocniki kelnerskie, bieliznę i zastawę stołową, tace i drobny sprzęt kelnerski oraz elementy do dekoracji stołów,
  3. c) stanowiska sporządzania śniadań i napojów (jedno stanowisko dla trzech uczniów), wyposażone w: ekspres do kawy i herbaty, naczynia i drobny sprzęt kuchenny, stół stalowy lub blat roboczy, zlewozmywak dwukomorowy z instalacją ciepłej i zimnej wody.

 


Rządowy program „Dobry Start”

Wpisy tematycznie

Archiwa

Strona archiwalna

Grudzień 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031